Aanbieding wijn Verlopen
Aanbieding wijn Sponsoring
wijnreizen Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnreizen
wijnblog Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnblog
William Fèvre Petit Chablis

Prijs per fles: € 17,45

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 104,70

LEES MEER ..


William Fevre Petit Chablis


William Fevre Chablis

Prijs per fles: € 21,50

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 129,00

LEES MEER ..


William Fevre Chablis


William Fevre

William Fèvre Chablis Frankrijk

Domaine William Fèvre is een prachtig bedrijf met een onwaarschijnlijk potentieel. Het beschikt over ruim vijftig hectare eigen wijngaarden en het is daarmee de grootste particuliere wijngaardeigenaar van heel Chablis. Belangrijker nog is de omstandigheid dat van die wijngaarden twaalf hectare de status van premier cru hebben en vijftien en een halve hectare die van grand cru. Die 15,5 hectare grands crus komen neer op vijftien procent van het totale areaal. Fèvre is dus als geen ander een referentie voor Chablis.

Het hele productieproces is erop afgestemd om de nuances in terroir te vertalen in de wijnen. Daarom wordt de grootste zorg besteed aan de conditie van het fruit. Dit betekent o.a. dat de rendementen beperkt blijven. Plukken gebeurt met de hand, de selectie is streng en de persing gebeurt met ’druifvriendelijke’ pneumatische persen. Ook de vinificatie is gericht op een transparante, pure stijl.

Voor de opvoeding van de wijnen – meestal tussen tien en vijftien maanden – wordt (nieuw) eikenhout met de grootst mogelijke terughoudendheid gebruikt. Om een van Frankrijks meest toonaangevende wijngidsen, Le Classement van Bettane & Desseauve te citeren: "Purs, droits, délicatement boisés et subtilements différenciés selons les origines du terroir"

De crus zijn gebaat bij bewaren. Zij tonen hun ware klasse pas binnen vijf tot tien jaar. Worden ze jonger geschonken, dan zijn ze sterk gebaat bij karafferen. Het zijn bij uitstek wijnen voor aan tafel: bij vis en wit vlees en in de krachtigste versie, zelfs voor kreeft in roomsaus.


Zie ook:

Chablis, in een handomdraai.
William Fevre gaat voor authentieke Chablis

William Fevre Petit Chablis wit (€ 17,45)

6 fl.: € 104,70
Goede Petit Chablis wordt, net als alle betere wijnen uit de regio, gekenmerkt door een elegante lichte structuur en een prettig uitgebalanceerde fraîcheur. De chardonnaydruiven voor dit type Chablis dat in de hele streek gemaakt mag worden, groeien meestal op een zogenaamde Portland
grond, een harde korstachtige bodem die grotendeels is samengesteld uit lagen klei en veel stenen waarin mineralen, kalk en mergel minder voorkomen dan in de betere delen van het gebied. Bij William Fèvre is echter gekozen voor volwaardige omstandigheden.

De druiven voor Petit Chablis van Fèvre zijn namelijk afkomstig van slechts een enkel perceel. Het is een 7 hectare bestrijkende wijngaard op de heuvels tegen enkele Grands Crus aan, met een zuidwestelijke oriëtatie naar de zon. De grond is hier – voor Petit Chablis begrippen – wél uitzonderlijk rijk aan mineralen en fossiele kalk. En dat laat zich dankbaar vertalen in de smaak van de wijn die zich overduidelijk onderscheidt van zijn naamgenoten.

De rijpe vruchtjes worden direct na de pluk in anderhalf uur licht geperst om het vruchtvlees te scheiden van de schillen en pitjes. Door zeer lichte filtering kan een natuurlijke alcoholische en aansluitende malolactische gisting ’sur lie’ van het troebele sap plaatsvinden. Een rijping van zes maanden tot een jaar gaat vooraf aan de botteling.

Daarna is dit een wijn met een prachtig fris bouquet met limoen, grapefruit, florale invloeden van de kalkrijke bodem en een voorbeeldige mineraliteit. Door zijn levendigheid maakt hij vooral indruk als aperitief of begeleider van pure en rauwe visgerechten en zeevruchten.

William Fevre Chablis wit (€ 21,50)

6 fl.: € 129,00
In het Mesozoïcum (de middentijd in de aardse geschiedenis) was het ongeveer net zo warm op de evenaar als op de polen. IJskappen zoals we nu kennen bestonden niet en grote delen van de wereld lagen onder de zeespiegel. Tijdens dit geologische tijdvlak maakte het zeeleven een enorme groei door. Vooral ammonieten, inktvisachtige diertjes in schelpen, kwamen in groten getale voor in het water.

Ammonieten zijn inmiddels uitgestorven en je vindt nog slechts hun kalkrijke huisjes terug als fossielen op plekken waar de aarde de rustplaats van deze diertjes heeft blootgelegd. Zoals in het zuid–Engelse kustplaatsje Kimmeridge – waarnaar het bodemtype bestaande uit deze fossiele lagen werd genoemd – en het Franse Chablisgebied. Gelukkkig genoeg is de chardonnaydruif – of beaunois zoals hij hier plaatselijk genoemd wordt – zeer gebaat bij kalrijke grond.

De ’gewone’ appellations Chablis en Petit Chablis komen van de vlakkere percelen in het gebied waar de kalkgrond minder dik is dan in de bodem tegen de heuvels aan. Voor de Chablis van Fèvre gaat de handgeplukte chardonnay in kleine kratjes naar de sorteertafel. Alleen het mooiste fruit wordt even kort geperst waarna de wijn vergist op klimaatgecontroleerd roestvrij staal. Na assemblage met het houtgelagerde sap wordt gebotteld.

Dan is dit een loepzuivere Chablis met de kenmerkende invloeden van de mergel en kalkbodem van de regio. Naast een verfijnde mineraligheid, een indrukwekkende vitaliteit, rijpe citrustonen en een tikkeltje room. Dit is een grootse wijn die een plekje op tafel verdient naast vis, zachte kaas en zeevruchten.