Gaja, sterwijn uit Barbaresco

Voor ons bezoek aan Barbaresco verblijven we in Alba. Van Alba is het niet ver naar Barbaresco. Barbaresco is het iets minder bekende broertje van de Barolo. De naam zou zijn terug te voeren op barbaarse praktijken tijdens de val van het Romeinse Rijk.

Waar Italianen reppen over de Koning van de Wijnen als ze het hebben over Barolo vallen de woorden Koningin en Aristocratisch als ze Barbaresco in het glas hebben, een beetje chauvinisme kun je ze inderdaad niet ontzeggen. Er zijn natuurlijk wel veel vergelijkingen als was het alleen maar dat de gebieden aan elkaar grenzen en voor beide het druivenras Nebbiolo wordt gebruikt. Barbaresco oogt wel net iets minder vriendelijk en toegankelijk. De hellingen zijn wat steiler. Het gebied is ook wat kleiner. Zo bevat het maar 3 gemeenten, Barbaresco, Neive en Treiso, alsmede een klein gebied ten oosten van Alba.

Zoals gemeld mag alleen het duivenras Nebbiolo worden gebruikt. Je mag uiteraard wel andere druivenrassen gebruiken maar dan mag het geen Barbaresco Docg heten. Mocht je tijdens je bezoek aan Piëmonte opeens horen praten over Spanna i.p.v. Nebbiolo, niet schrikken. Spanna en Nebbiolo zijn synoniemen van elkaar.

Toeristen die bruisende steden verwachten moeten we toch echt teleurstellen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Alba en Barolo valt hier bijzonder weinig te doen. Pas als je meer wilt weten over het wijngebied en de diverse wijnhuizen gaat het gebied en de omgeving wat leven. Wie voor de mooie natuur gaat komt uiteraard ook geheel tot zijn trekken.

Alvorens we naar Barbaresco rijden bezoeken we het wijnhuis Pio Cesare dat aan de oostkant van Alba ligt. De moeite waard, want de kelders lopen door tot onder Alba.

In Barbaresco gaat onze aandacht vooral uit naar Gaja, werkelijk een fenomeen. Tip als je dit wilt bezoeken: maak vooraf een afspraak en bereid je voor op een stevige hoeveelheid entreegeld, ja, kwaliteit mag wat kosten. Gaja is in de Gambero Rosso het wijnhuis met de meeste sterren, boven de 50. Dit betekent dat minstens 50 keer een Tre Bicchieri is uitgereikt. Voor de liefhebber van Italiaanse topwijn is Gaja een absolute must. Een echte sterwijn uit Barbaresco.

Nog meer wijnhuizen in dit gebied bezoeken? Denk dan aan Luigi Einaudi, Pio Cesare en G.D. Vajra

Naar ..Gaja, ster..
lees meer .....