Aanbieding wijn 5 + 1 fles gratis (Justina en Tibo)
Aanbieding wijn Sponsoring
wijnreizen Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnreizen
wijnblog Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnblog
Montepulciano d'Abruzzo San Calisto

Prijs per fles: € 36,95

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 221,70

LEES MEER ..


Valle Reale Montepulciano de Abruzzo San Calisto


Valle Reale

Valle Reale  Abruzzo  ItaliŽ

Langs de adembenemend mooie heuvels van het Laga–gebergte, middenin het groene hart van de Abruzzen, vormen de landerijen van wijngoed Valle Reale de geografische grens tussen het in het noorden gelegen Nationale Park van Gran Sasso (Grote Steen) en dat van Majella in het zuiden.
Dit ruige en ongerepte, spaarzaam door mensen bewoonde deel van de Apennijnen, is het beschermde leefgebied van beren, wolven, uitzonderlijke roofvogels en ander wild. Het is ook de plek waar de geschiedenis van de montepulciano d’Abruzzodruif ooit begon. Geen wonder dat het grootste deel van de ruim 54 hectare wijngaarden van de familie Pizzolo van Valle Reale beplant is met deze variëteit. Daarnaast bezitten de Pizzolos nog eens een 46 hectare tellend landgoed met jonge stokken.
De wijngaarden van Valle Reale – te vinden tussen Popoli (provincie Pescara) en Capestrano (Aquila) op een hoogte variërend tussen 150 en 350 meter boven de zeespiegel, liggen gedeeltelijk op een dunne kalkrijke laag, maar hoofdzakelijk op een bodem samengesteld uit keien waarin een beetje klei en zand voorkomt. Daarnaast zijn ook de nabijheid van de Gran Sasso (hoogste punt: 2912 meter) en het Majella Massief van invloed op het groeiproces van de druiven. En dat nu maakt de wijnen van Valle Reale zo uniek voor de streek, want het leeuwendeel van Abruzzese wijn komt uit het veel te warme – en dus vaak logge, sterk alcoholische en spanningsloze wijnen opleverende – oosten van de regio.

Valle Reale Montepulciano de Abruzzo San Calisto rood (€ 36,95)

6 fl.: € 221,70
Van het oudste en tevens hoogst gelegen deel van de wijngaard van Valle Reale komen de Montepulcianodruiven voor de San Calisto.
Nauwkeurig plantmanagement van ondermeer tijdig snoeien en groene oogst levert dankzij een goede verkoelende ventilatie op deze hoogte traag zoet geworden en geconcentreerde trosjes op. Dat resulteert in een wijn die het bewijs is dat terroir geen inhoudsloze en een zuiver door de commercie bedachte term is. In geen type wijn als deze is de invloed van het klimaat en de bodemgesteldheid zo evident als in Valle Reale’s San Calisto.
Uiteraard speelt de manier van werken in de kelder bij dit wijndomein ook een belangrijke rol. Zo volgt direct na de oogst een lichte kneuzing zodat het vruchtvlees gedurende dertig dagen alle mooie aroma’s, kleur en andere essentiële stoffen uit de schilletjes kan onttrekken. Tijdens dat proces wordt de gistende most geregeld omgeroerd om extractie zo groot mogelijk te maken.
Malolactische gisting vindt vervolgens plaats in vaten van Frans eiken gevolgd door nog eens een zestien maanden durende rijping op hout en een jaar op fles.
De geur van de San Calisto is daarna krachtig en indrukwekkend breed geschakeerd. Veel van die aroma’s komen terug in de mond: donker fruit domineert met sappige en rijpe zwarte kersen en bessen als krachtigste vruchten. Maar ook imponeren een overweldigende kruidigheid, balsamico, koffietonen en chocola.
Zijn aangename tannines, aangevuld door een prettige houttoets verpakt in een exceptioneel uitgebalanceerde frisheid en mineraliteit, maken van deze Montepulciano d’Abruzzo een prachtig (kelder)bezit, dankbaar geschenk en sublieme begeleider van klassieke vleesgerechten en geouderde kazen.