Tour de Mirambeau: Wáár is die Toren? Dáár is die Toren!

Voor ons bezoek aan de Bordeaux overnachten we in Rauzan. Lekker centraal gelegen tussen een aantal plaatsen die we willen bezoeken, zoals het wijnhuis dat de Tour de Mirambeau maakt en Châteaux d’Yquem.
Tour de Mirambeau: Wáár is die Toren? Dáár is die Toren! Tour de Mirambeau
Omdat we nog wat tijd hebben maken we een rondje in de auto rond Rauzan om alvast een blik te werpen op de Tour de Mirambeau, maar hoe we ook zoeken, geen Toren te vinden: wáár is die Toren?

De volgende ochtend gaan we vroeg zuidwaarts op weg naar Château d’Yquem in Sauternes. Dit gebied is bekend vanwege zijn zoete witte wijnen. Waar die zoetigheid vandaan komt verdient wel enige uitleg.

In dit gebied is sprake van de zogenaamde edele rotting. Deze wordt veroorzaakt door een schimmel die de wand van de druif aantast. Er ontsnapt veel water uit de druif waardoor er een relatief hoog suikergehalte ontstaat maar ook de smaakstoffen en aroma’s toenemen. De druifjes zijn werkelijk niet om aan te zien maar het resultaat is fenomenaal. De edele rotting ontstaat door een combinatie van ochtendnevel en langdurig opgewarmde aarde. Op andere plekken op aarde komt dit ook voor maar vrijwel nooit elk jaar. In de Sauternes komt dit echter bijna jaarlijks voor. In de Sauternes ontstaat de nevel waar het riviertje de Ciron met koud water uit de Pyreneeën uitmondt in de warmere Garonne. Succes bijna verzekerd. In Chili kwamen we een dergelijke wijn tegen bij Viu Manent.

Châteaux d’Yquem blijkt vandaag helaas gesloten. Er wordt driftig gebouwd aan een tent en een podium, kennelijk is er vanavond een feestje. Toch willen we even binnenkijken, we zijn nu toch in de buurt. De binnenkant is prachtig maar we komen echt om iets te proeven. Helaas kansloos deze keer dus keren we terug naar Rauzan.

Vlakbij Rauzan bezoeken we het Wijnhuis Despagne, de makers van Tour de Mirambeau, een mooie collectie Bordeaux wijnen uit het gebied ’Entre deux Mers’, gelegen tussen 2 rivieren, de reeds eerder genoemde Garonne en de Dordogne. Na een uitgebreide proeverij krijgen we een routekaartje mee om de Toren van Mirambeau, die we de vorige dag niet konden vinden, eens van dichtbij te bekijken.

En jawel: dáár is die Toren. Tot onze verrassing vlakbij ons hotel.

Naar WIJNREIZEN .. of de pagina van .. Tour de Mirambeau ..