Aanbieding wijn Verlopen
Aanbieding wijn Sponsoring
wijnreizen Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnreizen
wijnblog Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnblog
Paul Prieur Blanc  Loire Sancerre

Prijs per fles: € 19,15

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 114,90

LEES MEER ..


Paul Prieur blanc


Paul Prieur Rosť   Loire Sancerre

Prijs per fles: € 18,65

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 111,90

LEES MEER ..


Rose Paul Prieur


Paul Prieur Rouge    Loire Sancerre

Prijs per fles: € 19,15

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 114,90

LEES MEER ..


Paul Prieur rouge


Paul Prieur

Paul Prieur      Frankrijk Loire

Iets meer dan een eeuw geleden was er in Sancerre hoofdzakelijk pinot noir te vinden. En een heel klein beetje chasselas die overrijp als witte tafeldruif verkocht werd. Tijdens de phylloxera–plaag ging echter heel veel Pinot verloren. Pas na de tweede Wereldoorlog ving een aantal vooruitstrevende boeren aan met een grootschaliger aanplant van Sauvignon Blanc, de variëteit die veel beter entbaar bleek op de Amerikaanse wortelstok dan zijn populaire rode voorloper.

Domaine Paul Prieur & Fils – inmiddels geleid door Didier, de vijfde generatie Prieur – is gevestigd in het plaatsje Verdigny in het departement Cher. Hier, en rond het dorp Sancerre, bezit de familie ongeveer vijftien hectare wijngaarden waarvan tweederde beplant is met Sauvignon Blanc voor witte Sancerre. Het overige deel wordt ingenomen door Pinot Noir voor een roséwijn en een rode variant.

De Sauvignon druif van Domaine Paul Prieur staat in twee verschillende grondsoorten. In het zuidwesten van de appellatie is dat de Caillotes–bodem en in het noordwesten de Terres Blanches. Elk brengt een eigen type wijn voort die uiteindelijk samenkomen in een assemblage.

De Caillottes of Cris–bodem bestaat uit rotsachtige hellingen samengesteld uit arme, stenige en sterk kalk– en mergelhoudende grond die zeer stuivende, fruitige, elegante en verfijnde wijnen opbrengt. De Terres Blanches vormt een terroir van kalk, mergel en klei die voor krachtige, gulle, complexe en intens kruidige wijnen zorgt.

Voor de rosé en rode Sancerre oogst de familie Pinot Noir van de steviger gestructureerde bodems in de dalen rond Verdigny.

Paul Prieur blanc wit (€ 19,15)

6 fl.: € 114,90
Didier Prieur vergist de geoogste witte druiven per grondsoort apart. Dat gebeurt heel langzaam in roestvrijstalen tanks waarbij de temperatuur nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Pas na deze eerste fermentatie assembleert hij de jonge wijnen om die vervolgens nog enkele maanden op hun lie te laten rusten. Deze werkwijze resulteert in kostelijke witte wijn die in april van het volgende wijnjaar wordt gebotteld.

Die heeft dan een stuivend bouquet met zuivere Sauvignon kenmerken als groene appel en buxus verrijkt met bloemengeuren, een vleugje specerijen en een mooie sappige frisse smaak en finale.
Een wijn dus om van te genieten als aperitief of aan tafel bij verfijnde en pure vis, schelp– en schaaldiergerechten, lichte bereidingen met wit vlees en bij salade met geitenkaas.

Rose Paul Prieur rosé (€ 18,65)

6 fl.: € 111,90
Na een korte temperatuur gecontroleerde inweking worden de Pinot Noir druiven licht geperst. Dan gaat het sap op roestvrij staal en kan in april van het volgende jaar worden gebotteld.

Dan is deze rosé mooi droog, lekker fris met verrukkelijk veel sap vol rode vruchtenaroma’s. Zoals te verwachten van een toprosé bezit hij ook een zeer verfijnde en langdurige afdronk. Een geweldig aperitief en uitstekende luxewijn in combinatie met gegrilde vis, wit vlees en stevige salades.

Paul Prieur rouge rood (€ 19,15)

6 fl.: € 114,90
Paul Prieur probeert heel duidelijk een rode Pinot Noir te maken die zich onderscheidt van zijn Bourgognebroertjes. Van zjjn laag in de dalen gelegen kleirijke wijnpercelen oogst hij handmatig de vruchtjes waarvan het sap na vergisting een korte tijd doorbrengt in gebruikt eikenhout.

Hij maakt geen aparte of speciale cuvées; de hele oogst wordt geassembleerd in een enkele wijn die mooi aromatisch is, met veel rood fruit, aangename tannines en een ronde structuur.