Aanbieding wijn Verlopen
Aanbieding wijn Sponsoring
wijnreizen Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnreizen
wijnblog Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnblog
Morgenster wijn uit Zuid-Afrika

Prijs per fles: € 36,30

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 217,80

LEES MEER ..


Morgenster


Morgenster Lourens River Valley

Prijs per fles: € 36,30

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 217,80

LEES MEER ..


Morgenster Lourens River Valley


Morgenster

Morgenster Estate Stellenbosch

Morgenster Estate ligt in Somerset West, in het hart van het westelijke deel van de Kaap. Behalve wijnen in de stijl van rode Bordeaux maakt men hier alom geprezen Extra Virgin Olijfolie.

Aanvankelijk maakte het domein deel uit van het bedrijvige Vergelegen, het voormalige bezit van gouverneur Willem Adriaan van der Stel. Toen hij in 1708 werd teruggeroepen naar Nederland werd het landgoed in vieren verdeeld. Een deel kwam in handen van Jacques Malan, een uit Frankrijk gevluchte hugenoot. Jacques Malan gaf zijn bezit de naam Morgenster.

Bijna drie eeuwen later, in 1992, koopt Piemontees en Zuid–Afrika liefhebber Giulio Bertrand het domein om er van zijn pensioen te gaan genieten. De bergen rondom Morgenster herinneren hem aan z’n vaderland en hij besluit olijven en wijndruiven aan te planten.

De eerste die Giulio komt assisteren is Gerrie Duvenage. Deze expert op het gebied van olijventeelt zet sinds zijn komst in 1994, Morgenster als olieproducent op de kaart door de ene internationale prijs na de andere in de wacht te slepen.

Oenoloog en directeur van Cheval Blanc, Pierre Lurton verbindt zich samen met Afrikaans wijnmaker Marius Lategan in 1999 aan Morgenster. In 2004 komt Gerrie Wagener, ervaren wijnbouwer en voormalig directeur van Vergelegen en Boschendal, het team versterken.

Behalve veel olijfbomen telt het domein inmiddels veertig hectare wijngaarden beplant met stokken voor merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot.

Morgenster rood (€ 36,30)

6 fl.: € 217,80
De druiven van merlot–, cabernet sauvignon– en cabernet francstokken – speciaal aangeplant voor deze wijn – worden met de hand geoogst en op klassieke wijze geperst en vergist. De afzonderlijke afgevloeide sappen gaan vervolgens voor zestien maanden op Franse barriques.

Daarna wordt de assemblage van 45% merlotwijn, 28% cabernet sauvignon en 27% cabernet franc samengesteld. Die gaat nog een maand op tank voor de botteling plaatsvindt.

De Morgenster is een rijke en mooi geconcentreerde compositie met heerlijke aroma’s van zwarte bessen, pruimen, peper en andere kruiderijen. Het evenwicht tussen de tannines en de rijpe vruchtensmaak, alsmede de heerlijke toets van zoethout, vanille en ceder, zorgen ervoor dat deze allemansvriend al bij de eerste slok imponeert als begeleider van geroosterd vlees en gerijpte kazen.

Jaartal 2005 kreeg van John Platter, Zuid–Afrika´s belangrijkste wijnschrijver – net als hij deed met de 2004 – de hoogste score, namelijk 5 sterren


Morgenster Lourens River Valley rood (€ 36,30)

6 fl.: € 217,80
De druiven voor de Lourens River Valley worden vanaf de vroege uurtjes in de morgen geplukt tot de buitentemperatuur is opgelopen tot maximaal 24 graden. Dan worden ze aan de sorteertafel geselecteerd op uiterlijk, ontsteeld en gekneusd, merlot iets lichter dan cabernet.
De most gaat vervolgens van iedere druivensoort afzonderlijk voor twaalf tot twintig dagen schilinweking en vergisting op fust. Een kwart van de merlot ondergaat een tweede fermentatie op houten vaten.

De verschillende wijnen van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc ouderen vervolgens vijftien maanden op eiken, worden geassembleerd in de respectievelijke verhouding 55, 40 en 5 procent en de uiteindelijke blend rijpt nog eens 45 dagen op hout, verlengd met negen maanden op fles.

Daarna is de Lourens River Valley mooi van geur met aroma’s van zwarte kersen, cassis, aardbeien, geroosterd brood en ceder. Ook in de mond zijn rijpe rode en zwarte vruchten te ontwaren naast marsepein en een verleidelijke vanille– en houttoets. De wijn is uitstekend in balans met zachte tanninezuren tegenover verrukkelijk fruitzoet, afgerond met een brede en aangenaam spannende lengte.

Dit paradepaardje van Morgenster is op dronk – decanteren is aan te bevelen – maar drie tot vijf jaar flesrijping zal de wijn ten goede komen. Zeker in combinatie met geroosterd vlees, belegen kazen, goed gezelschap, een sigaar en/of open haard.

Tijdens het Duitse MUNDUSvini 2009 ontving Lourens River Valley 2005 een zilveren onderscheiding.

John Platter: 4,5 ster