Graggy Range uit de Gimblett Gravels, wijn i.p.v. water!

Vandaag hebben we een lange rit voor de boeg. Wij zijn op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De Maori noemen dit Aoteroa wat zoveel betekent als: "het land van de lange witte wolk". Vanuit het wijngebied Martinborough bij Wellington rijden we naar Hawkes Bay.
Graggy Range uit de Gimblett Gravels, wijn i.p.v. water! Craggy Range
Omdat er natuurlijk meer te zien is dan wijn alleen maken we onderweg een tussenstop om Stonehenge-Aotearoa te bekijken. Maar Stonehenge, dat ligt toch in Engeland? Jazeker, maar in Nieuw-Zeeland heeft men iets dergelijks nagebootst met als doel om mensen te interesseren in de geschiedenis. Of deze kopie geslaagd is laat ik graag over aan de liefhebbers, maar wij vinden het in schril contrast staan met de rest van dit sprookjesachtige deel van het Noordereiland. Vol gas dus maar naar Hawkes Bay.

Hawkes Bay is het op één na grootste wijngebied van Nieuw-Zeeland en ligt bij de tweelingsteden Napier en Hastings. Voor liefhebbers van Art Deco architectuur is een bezoek aan beide stadjes zeer zeker de moeite waard. Ze staat vol met de voor deze stijl typerende gebouwen, het is net of je door een museum rijdt.

Een onderdeel van Hawkes Bay is Gimblett Gravel, ongeveer 20 kilometer landinwaarts, een gebied van zo’n 800 hectare met een bijzondere bodem. Dit is een subgebied waarbij de grenzen uitsluitend en alleen worden vastgesteld op basis van deze grondsoort. Rond 1860 werd dit gebied getroffen door een overstroming met als één van de gevolgen, dat de Ngaruroro rivier een andere loop ging nemen. In de oude bedding van de rivier ontstond een bodem die bijzonder geschikt is voor de wijnbouw. Wijn i.p.v. water dus. De kiezelstructuur maakt dat de druivenranken diep de grond in moeten voor water en voedingsstoffen. Dezelfde kiezels houden bovendien ook de warmte vast. Omdat de temperatuur ook nog een paar graden hoger is dan in de omgeving ontstaat een zogenaamd micro-klimaat dat uitermate geschikt is voor het maken van rode wijn.

Een belangrijk wijnhuis in dit gebied is Craggy Range. Dit bedrijf maakt optimaal gebruik van lokale omstandigheden. Zo komt de Sauvignon Blanc bijvoorbeeld uit Marlborough. Voor het maken van rode wijn die doet denken aan de stijl van Bordeaux is men neergestreken in Gimblett Gravels. Wat ons betreft een bijzonder goede keus.

Prachtige wijn uit een prachtig gebied. Ik ga hier nooit meer weg, maar het schijnt, dat ik dat wel vaker zeg.

Een andere aanrader uit Nieuw Zeeland is zeker HaHa.

Naar WIJNREIZEN .. of de pagina van .. Craggy Range ..