Aanbieding wijn Verlopen
Aanbieding wijn Sponsoring
wijnreizen Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnreizen
wijnblog Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnblog
Weinberghof Fritsch Windspiel Gruner Veltliner

Prijs per fles: € 10,70

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 64,20

LEES MEER ..

Weinberghof Karl Fritsch Gruner Veltliner Wagram

Prijs per fles: € 11,80

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 70,80

LEES MEER ..

Weinberghof Karl Fritsch Gruner Veltliner Steinberg

Prijs per fles: € 14,75

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 88,50

LEES MEER ..

Weinberghof Karl Fritsch Gruner Veltliner Schlossberg

Prijs per fles: € 26,30

te bestellen
per 6 flessen

6 fl.: € 157,80

LEES MEER ..

Fritsch Weinberghof

Weinberghof FRITSCH, wijn uit Oostenrijk Wagram

Het wijngoed Fritsch ligt in het hart van het wijngebied Donauland–Wagram, op zestig kilometer ten westen van hoofdstad Wenen. De wijngaarden bevinden zich op een bijzondere richel in het landschap, die een uitloper vormt van de Manhartsberg, die de het ‘Waldviertel´scheidt van het ‘Weinviertel´. Hier aan de rivier de Wagram, die vroeger de natuurlijke grens van de Donau vormde, en die ook wel de ‘Wogenrain´ werd genoemd, zijn de omstandigheden voor de aanplant van zowel witte als blauwe druiven voor de wijnbouw ideaal.

Het bedrijf werd in de jaren zeventig opgericht door Karl en Anna Fritsch. Toen al legden ze zich toe op de productie van kwaliteitswijnen van een hoog niveau. Het bedrijf was een van de pioniers van de aanplant van blauwe wijndruiven in Niederösterreich. Daarbij werd het accent gelegd op de rassen Zweigelt en Blauer Burgunder. Bij de witte rassen ligt accent –uiteraard– op de Grüner Veltliner, gevolgd door de Riesling en de Burgunder–rassen. Het domein bezit op dit moment in totaal 17 hectare wijngaarden, waarvan 62% beplant met druiven voor de witte wijnen, en 38% voor de rode wijnen van het domein.

Inmiddels hebben Karl en Anna het bedrijf overgedragen aan hun zoon Karl. Wel blijven ze hem helpen in de wijngaard en bij de verkoop van wijnen aan de deur, voor de meeste Oostenrijkse wijnbedrijven een belangrijke activiteit, zeker in de buurt van Wenen. Karl wordt bijgestaan door zijn vrouw Simone, zodat Fritsch een écht familiebedrijf is. Karl kwam in 1990 bij het bedrijf na een opleiding aan de wijnbouwschool van Krems en stages bij andere wijnboeren in Duitsland en Oostenrijk. In 1999 nam hij het bedrijf helemaal over van zijn ouders. Karl heeft, zoals het de nieuwe generatie betaamt, een aantal moderniseringen doorgevoerd om zich nog beter op de wijnmarkt te positioneren. Zo worden voor alle ‘gewone´ wijnen tegenwoordig gebotteld met een schroefdop. Ook heeft Karl de succesvolle serie onder de naam ‘Windspiel´ uitgebreid met een Riesling en een Zweigelt.

Maar wat Karl vooral ook heeft bewezen is dat Weingut Fritsch rode wijnen kan maken van een uitzonderlijk niveau. Niet alleen van de druiven die door zijn vader zijn geplant –Zweigelt en Blauburgunder– maar tegenwoordig zelfs van de moeilijke, maar o zo interessante Cabernet–Sauvignon. Dan moet je over échte klasse beschikken.

Weinberghof Fritsch Windspiel Gruner Veltliner wit (€ 10,70)

6 fl.: € 64,20
Windspiel:
Dit is de grote voorloper van de andere wijnen van wat nu de serie ‘Windspiel´ is. Een wijn die zoveel succes had, dat hij wel een paar broertjes moest krijgen. Het is door de jaren heen gebleven wat hij moest zijn, een toegankelijke en sappige, ongecompliceerde Grüner Veltliner. De druiven zijn afkomstig uit alle wijngaarden, waarbij de wat lichtere druiven voor deze wijn worden geselecteerd, bijvoorbeeld omdat ze van de jonge stokken afkomstig zijn. Gisting vindt plaats op roestvrijstaal, op een temperatuur van 19°C, waardoor het fruit mooi in de wijn blijft. Door een alcoholgehalte van minder dan 12%, mooie zuren en vrijwel geen restsuiker is het een heerlijke, opwekkende witte wijn, die je gemakkelijk en voor je plezier doordrinkt . Puur drinkplezier!
Streek:
Donauland–Wagram, Oostenrijk
Druivenras:
Grüner Veltliner.
Kleur :
Bleek strogeel.
Geur :
Heerlijk open in de geur, met bloemen, een lichte kruidigheid, peer en perzik, wat citrus, appel, mooi geurig.
Smaak :
Mooie droge en levendige smaak, rinsig fris, met goede zuren, meloen en veel sap.
Temperatuur:
8–10°C.
Wijn & Spijs:
Goed te combineren met gerookte zalm, oesters, zeevruchten en pastagerechten.

Weinberghof Karl Fritsch Gruner Veltliner Wagram wit (€ 11,80)

6 fl.: € 70,80
Wagram:
Weingut Fritsch vermeldt met trots de wijngaarden op het etiket van enkele van zijn beste wijnen, omdat elke wijngaard een wijn met een eigen karakter voortbrengt. De druiven die niet de diepte en de concentratie hebben voor de bijzondere wijngaardwijnen kunnen worden gebruikt voor de wijnen onder de naam ‘Windspiel´.
Streek:
Donauland–Wagram, Oostenrijk
Druivenras:
Grüner Veltliner.
Kleur :
Bleek geel
Geur:
Licht en fris van geur met rijpe gele appel, citrus en een vleugje peer.
Smaak:
Heerlijk licht, fris en elegant van smaak met sappige rijpe gele appel, peer en citrus.
Temperatuur:
10–12°C.
Wijn & Spijs:
Salade met gerookte kip, zeebaars met beurre blanc, zachte roodchimmelkazen.

Weinberghof Karl Fritsch Gruner Veltliner Steinberg wit (€ 14,75)

6 fl.: € 88,50
Wagram:
In de loop der jaren heeft het Weingut Fritsch een grote naam opgebouwd met zijn wijnen van aparte wijngaarden. Dat is ook het grote voordeel van de wijnen onder de naam ‘Windspiel´, waarvoor de druiven kunnen worden gebruikt die niet de diepte en de concentratie hebben voor de bijzondere wijngaardwijnen. Die kunnen daardoor een bijzondere kwaliteit hebben. De Steinberg is een bijzondere wijnheuvel, die als een van de weinige wijngaarden in de Wagram een ondergrond heeft van verweerde rots in plaats van löss. Dat geeft de wijnen een heel eigen karakter, met een uitgesproken mineraligheid en frisheid. De stokken op deze helling zijn meer dan veertig jaar oud, en leveren wijnen op met een grote concentratie en diepte. Hij is zeer rijk van karakter, en tegelijk fris en opwekkend. Een prachtig glas Grüner Veltliner van een uitzonderlijke klasse.
Streek:
Donauland–Wagram, Oostenrijk
Druivenras:
Grüner Veltliner.
Kleur:
Diep strogeel.
Geur:
Heerlijk citrus en grapefruit in de geur, wit fruit, peer en perzik, fraai complex en breed.
Smaak:
Elegante en open smaak, veel frisse zuren en levendigheid, mooi krachtig en sappig, smakelijk, intens, met mooie zuren en veel mineraligheid.
Temperatuur:
10–12°C.
Wijn & Spijs:
Uitstekend als aperitief, risotto met asperges, omelet met wilde kruiden, schaal– en schelpdieren.

Weinberghof Karl Fritsch Gruner Veltliner Schlossberg wit (€ 26,30)

6 fl.: € 157,80
Wagram :
Weingut Fritsch vermeldt met trots de wijngaarden op het etiket van enkele van zijn beste wijnen, omdat elke wijngaard een wijn met een eigen karakter voortbrengt. De druiven die niet de diepte en de concentratie hebben voor de bijzondere wijngaardwijnen kunnen worden gebruikt voor de wijnen onder de naam ‘Windspiel´. De Schlossberg heeft een voor de streek typische ondergrond, löss. Maar zo´n tien meter onder het oppervlak bevindt zich nog een laag met een zeer hoog kalkgehalte, waardoor de druiven een bijzondere spanning en mineraligheid krijgen. Door zijn zuidwestelijke ligging is het een warme helling, die dan ook zeer krachtige wijnen voortbrengt. De zonnewarmte wordt overdag in de bodem opgeslagen en wordt in de nachtelijke uren weer afgegeven, zodat de druiven perfect kunnen rijpen. Omdat de wijn veel kracht heeft, kan een deel op houten vaten rijpen, waarmee hij een prachtige diepgang en complexiteit krijgt.
Streek:
Donauland–Wagram, Oostenrijk
Druivenras:
Grüner Veltliner.
Kleur:
Diep goudgeel, met een groene reflex.
Geur:
Prachtige open geur, exotisch, vanille, ananas, banaan en kokos, een vleugje kruidigheid en wat citrus.
Smaak:
Volle en krachtige smaak, maar ook mineraligheid en zuren door de ondergrond van kalk, intens,mooi droog, rijp, peer en abrikoos, grote lengte, veel spanning.
Temperatuur:
10–12°C.
Wijn & Spijs:
Salade met gerookte kip, zeebaars met beurre blanc, zachte roodchimmelkazen.