Malbec blenden voor het optimale resultaat

Veel wijnbedrijven zoals Bianchi Estate in Argentinië werken samen met Europese wijnbedrijven. Zo wordt wijnkennis geïmporteerd en kan men gebruik maken van welhaast perfecte lokale omstandigheden: warm klimaat, irrigatie uit de Andes.
Malbec blenden voor het optimale resultaat Bianchi Estate
Blenden van wijn zit in de gereedschapskist van elke goede wijnmaker. Blenden is een van de laatste stappen om tot een optimale wijn te komen, want dat is toch wat we als wijnliefhebber willen: kwaliteit. Vaak is blenden daarbij een zaak van het mengen van diverse druivenrassen. Een andere manier van blenden is echter het mengen van wijn van dezelfde druif van diverse wijngaarden.

We proeven een blend van de Malbec-druif van wijngaarden uit heel verschillende gebieden rondom de stad Mendoza. Malbec uit Lujan de Cuyo is doorgaans fruitig van aard, die ten oosten van Mendoza bloemiger. Malbec uit Uco Valley, 80 km ten zuiden van Mendoza, heeft echter een volledig eigen karakter. Dit komt door de hogere ligging en de koelere nachten. De druiven trekken hier als het ware een dikkere jas aan. In de schil zitten nu juist de kleur- en de smaakstoffen. Hierdoor wordt de Malbec pittiger en veel donkerder.

Dit verschil in geur, kleur en smaak heeft ons bij de proeverij ter plekke bijzonder verrast. Tevens werd het probleem van de wijnmaker klip en klaar: hoe vind ik het optimale mengsel. Een moeilijke opgave, want eerlijk gezegd vonden we alle drie de wijnen apart al erg lekker. De wijnmaker heeft de tijd genomen om tot een goede blend te komen, waarbij uiteraard gebruik is gemaakt van de deskundigheid van de Europese partner. Hulde hiervoor: het resultaat is overheerlijke wijn met veel internationale erkenning.

De onderliggende wijnen geven deze Malbec een mooie balans. Lekker fruit, gecombineerd met goed geïntegreerde tannine. Niet te hoge zuren maken het geheel tot een ronde, brede, wijn. De wijnhuizen die we hebben bezocht zijn ondermeer Catena Zapata, eigenaar van Retamo , Bianchi Estate en Luigi Bosca met zijn fraaie lijn Finca la Linda.

Naar WIJNREIZEN .. of de pagina van .. Malbec Bianchi Estate ..